Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

"Houtconstructies verdienen aandacht”


Hout is een complex bouwmateriaal. Daarom is kennis essentieel, benadrukt Joop Raadschelders, voorzitter Vereniging van HoutConstructeurs (VHC). “Mijn boodschap die ik binnen en buiten onze vereniging verkondig: onderschat houtconstructies niet, met name het belang van goed ontworpen verbindingen.”  

Met ruim 200 professionals die dagelijks met houtconstructies bezig zijn, is de Vereniging van HoutConstructeurs een bron van kennis. Raadschelders: “We willen graag de persoonlijke ervaringen van constructeurs bij het uitoefenen van hun beroep verzamelen en beschikbaar stellen aan jonge constructeurs en zo bijdragen aan een betere kwaliteit van het constructeursvak.”

Waar op het eerste gezicht hout een eenvoudiger bouwmateriaal lijkt dan bijvoorbeeld beton of staal, is het volgens de voorzitter eerder andersom. “Iedereen heeft wel eens met hout geknutseld en dan lijkt met makkelijk. Maar een juiste houtverbinding construeren vergt knowhow, juist op de plekken waar de grootste krachten worden uitgeoefend. Kijk alleen naar de huidige bouwwijze waarbij betonnen nokelementen voor woningen worden gesteld en de houten scharnierkap die gevel moet ondersteunen. Maar hoe doe je dat? Over dit soort constructies wordt vaak te weinig of te lichtzinnig nagedacht.”

Hout is enorm veelzijdig, van eenvoudige betimmeringen tot complexe houtconstructies en van eenvoudige meubels tot complete houtskeletbouwelementen. Raadschelders: “Ik heb vroeger les gegeven aan de TU Delft en weet dat in alle gevallen voor hout geldt: voldoende kennis. Vandaar dat wij ons als vereniging inzetten op kennisoverdracht. Dat doen wij op gestructureerde wijze via bijeenkomsten en cursussen, maar de leden weten elkaar ook persoonlijk te vinden als ze een vraag hebben.”

Initiatieven van de VHC zijn onder andere het organiseren van ledenavonden, lezingen, excursies en cursussen. Zo is er in november de cursus ‘Construeren in Hout’. Gedurende twee dagen worden verschillende thema’s op het gebied van construeren in hout door ervaren constructeurs behandeld. “Er was zoveel belangstelling voor deze cursus, dat we al denken aan nieuwe cursussen. Die belangstelling illustreert de groei van houttoepassingen in de Nederlandse bouw. Het is ook een prachtige bouwwijze, met tal van voordelen voor opdrachtgever, gebruikers, architect en bouwer. De ervaren constructeur is nodig om die toepassingen in goede banen te leiden.”

De VHC bestaat uit verschillende gespecialiseerde werkgroepen die zich bezighouden met het ontwerpen van constructieve rekenprogramma’s, onderzoeken en publicaties. “Daarnaast registreren we ontwikkelingen op het gebied van houten draag- en afsluitende constructies, van houtverbindingen, nieuwe wetenschappelijke en economische ontwikkelingen, richtlijnen en voorschriften. We delen die kennis via ons verenigingsblad ‘De Houtconstructeur’ en we delen die met het technisch onderwijs, van hoog tot laag.”

Meer informatie over de VHC staat hier.

Ga terug