Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Houtbouwrevolutie in Rotterdam


Exceptioneel aan SAWA is dat het gebouw het eerste volledig houten (CLT) woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam is. Daarnaast is het gebouw onderscheidend door de royale groene terrassen, waarmee het gebouw de biodiversiteit van de wijk versterkt.

In opdracht van Nice Developers & Era Contour heeft Mei architects and planners ‘SAWA’ ontworpen, een uniek houten woongebouw in het hart van het Lloydkwartier in Rotterdam. Nog ver voordat in 2021 met de bouw wordt begonnen, heeft het project al de ARC20 Innovatie Award gewonnen. SAWA is relevant en veelbelovend vanwege de schaal van de houtbouw. Het wordt het meest innovatieve, hoogste houten gebouw van Nederland. Dit is een nieuw concept, slim en esthetisch, energiebesparend en mogelijk het tipping point in de houtbouwrevolutie, zo luidde het juryrapport. “SAWA zet een radicale verandering in beweging”, voegde architect Marc Koehler namens de jury nog toe bij de recente live-uitreiking.

Het juryrapport bevestigt dat het woongebouw op meerdere fronten innovatief is. SAWA onderscheidt zich in eerste instantie op het gebied van hoogbouw in CLT (Cross Laminated Timber) door onder meer de vloerconstructie  uit te voeren zonder toevoeging van beton. De bomen die voor SAWA gebruikt worden zijn afkomstig uit duurzame productiebossen. Voor elke boom die gekapt wordt, worden er drie teruggeplant. De overige materialen die worden toegepast zijn zoveel mogelijk biobased en voorzien van een materialenpaspoort. Voordelen van bouwen in CLT zijn meerledig. Naast het feit dat hiermee CO2 wordt opgeslagen en uitstoot wordt teruggedrongen, zal de bouwtijd aanzienlijk gereduceerd worden en wordt het wooncomfort vergroot. Samen met een team van deskundigen worden bestaande oplossingen gecombineerd en innovaties bedacht om de toepassing van hout te optimaliseren, de hoeveelheid beton en staal in het ontwerp te minimaliseren en daaruit voortkomende brand-, geluid- en trillingsproblematiek op te lossen. Er wordt gestreefd om zoveel mogelijk hout in het zicht te laten in de woningen en op de galerijen en balkons. Alleen daar waar de beleving van het hout minimaal is (berging, wc, badkamer), zal het hout worden afgewerkt met gips. SAWA is voorts installatie-arm ontworpen op het principe van Open Bouwen, wat optimale flexibiliteit oplevert.

In SAWA komen circa 100 appartementen, variërend van 50 tot meer dan 100 m2, in een mix van betaalbare middenhuur en duurdere woningen De appartementen zijn door de kolomstructuur vrij in te delen. Dit zorgt voor een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit voor toekomstige (en volgende generatie) bewoners en versterkt de toekomstbestendigheid van het gebouw. Er komen diverse voorzieningen in de plint van het gebouw en het leefdek op de eerste verdieping zal als een groene verbinder tussen gebouw en omliggend groen (zoals de bestaande buurttuin) van toegevoegde waarde zijn voor zowel de bewoners als de omwonenden. Last but not least: SAWA is een voorloper in innovatie op het gebied van natuurinclusief bouwen. De manier waarop het gebouw de biodiversiteit in de wijk bevordert - middels een scala aan ecologische voorzieningen zoals een biodiversiteitsdak, een afgestemd groenplan voor de balkons en 40 dierenwoningen - is uniek in Europa. Het gebouw dankt haar naam aan de getrapte vorm met royale groene terrassen, als verwijzing naar Oosterse rijstvelden en als referentie naar de geschiedenis van de plek, de roemrijke scheepvaart in het Lloydkwartier Rotterdam die teruggaat tot circa 1900.

De herkenbare getrapte vorm van SAWA heeft verschillende voordelen. Het gebouw vindt hiermee aansluiting op de omliggende gebouwen in het Lloydkwartier en houdt rekening met bestaande zichtlijnen. Er ontstaat een betere pleinruimte aan de westkant van de kavel en er wordt lucht en licht in de straten behouden. Tevens voorziet de vorm in riante terrassen voor de bewoners en een groot gemeenschappelijk leefdek op de eerste verdieping. 

Voor de eerste zes woningen zochten de ontwikkelaars afgelopen zomer zes pioniers die het avontuur aandurfden en verzekerd wilden zijn van een appartement in SAWA, terwijl nog niet alles vastligt. Deze zes koopwoningen zijn inmiddels gereserveerd. De volgende stap, de omgevingsvergunning aanvraag, staat gepland voor eind 2020. De verwachting is dat in het voorjaar van 2021 wordt gestart met de reguliere verkoop, waarbij in hetzelfde jaar met de bouw kan worden begonnen.

Beeld: ©WAX + Mei architects and planners

Hoogbouw maakt onderdeel uit van het kennisprogramma van HOUTBOUW. Laat u inspireren over de nieuwste projecten en de lessons learned.

Ga terug