Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Sociale huurwoningen uit de fabriek


Kant-en-klare houten appartementen in groottes van 45 tot 80 m2 woningoppervlakte, tot 5 bouwlagen hoog.

Een appartement als kant-en-klaar product en gefabriceerd van massief hout. Betaalbaar, comfortabel en duurzaam. Initiatiefnemer Dennis van Lith: “De missie van FLETTS is om op een snelle wijze klimaatvriendelijke, mooie en betaalbare appartementen te leveren. Industrieel gebouwd in de fabriek en met luttele vrachten naar de bouwplaats vervoerd om daar te worden opgebouwd. Binnen 16 weken na de vergunningverlening/opdracht zijn de appartementen bewoonbaar.”

Eén van de meest opvallende kenmerken is de constructie van het appartement: vloer, plafond, wanden en gevels zijn van massief hout. “Wij werken met cross laminated timber, afgekort CLT. Dit materiaal is constructief en esthetisch tegelijk. Voor bewoners is het prettig en gezond wonen in een duurzaam houten appartement. Een houten woning zal mensen steeds meer aanspreken. Sterker, ik verwacht dat woonconsumenten straks in de rij staan voor een betaalbare houten woning. De sfeer is zeer aangenaam en je kunt natuurlijk bij een teveel aan houtgevoel altijd de gladde houten wanden bekleden of simpel in een kleur beitsen.”

In tegenstelling tot de traditionele bouw, zet FLETTS in op een innovatief, doorontwikkeld product.Van Lith: “Dit heeft namelijk een positief effect op de kwaliteit, de prijs en de levertijd. Ons proces met kant-en-klare woningen is veel korter dan een traditioneel bouwproces. Ja, het betekent wel dat het product voor een groot deel gestandaardiseerd is. Wij bieden standaardoppervlakten van 45, 60, 70 en 80 m2. Daarmee kunnen woningcorporaties, ontwikkelaars en beleggers prima uit de voeten. En nee, het wordt geen eenheidsworst, want de gevels kunnen naar wens van opdrachtgever en architect in een veelheid van materialen, kleuren en vormen worden bekleed en er zijn ook diverse plattegronden mogelijk. En met onderhoudsarme stalen constructies kun je bij middelhoogbouw ook nog aansprekende galerijoplossingen maken.”  

De vergelijking met auto’s is snel gemaakt. Ook een industrieel product in diverse variaties vervaardigd, maar met een gepersonifieerde uitstraling. “Onze aandeelhouders en samenwerkingspartners - bedrijven uit de uitvoerende bouw, hout- en staalsector, installatietechniek, constructie etc. - staan achter deze productstrategie en zien ook doorlopend kansen om het product en proces te optimaliseren. We hebben in Veenendaal bij Willemsen Veenendaal een demonstratiewoning opgebouwd. Daar hebben wij zelf al veel van geleerd. Voorts kan iedereen daar komen kijken. Zo gebruiken we de proefwoning om wensen van de zijde van opdrachtgevers te integreren.”

Er is veel belangstelling voor deze appartementen vanuit corporaties en ontwikkelaars. Maar waar vind je dan ook een compleet appartement voor een prijs vanaf 100.000 euro voor 45 m2 of vanaf 120.000 euro voor 80 m2, op het moment dat je er een appartementencomplex van maakt. Als de vraag naar dit innovatieve woningproduct snel toeneemt, kunnen wij de productie in de timmerfabrieken snel opschalen.”

​Dennis van Lith verwacht dat het enthousiasme bij corporaties en ontwikkelaars voor houten appartementen snel zal toenemen. En dat is best logisch want “het materiaal hout heeft veel voordelen, de CLT-constructie is sterk en duurzaam, bewoners krijgen een gezonde en comfortabele woning en last but not least: dit appartement heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.”

HOUTBOUW biedt ruimte aan innovatieve organisaties en startups op het gebied van houtbouw en biobased materialen.

Wilt u meer informatie over FLETTS of het FLETTS-70 showmodel bezoeken? Kijk dan op www.fletts.nl

Ga terug