Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Bouwfysische uitdagingen in houtbouw: akoestiek, brandveiligheid en binnenklimaat


Bouwen in hout is een goede ontwikkeling. Het helpt bij het bereiken van de klimaatdoelen en hout geeft een andere gebouwbeleving en heeft daarmee een directe relatie met gebruikerscomfort. Dit comfort wordt vaak uitgedrukt in getallen en grenswaarden, die op hun beurt een plek in de regelgeving hebben. Maar eigenlijk gaat het over beleving. We moeten ons de vraag stellen of de getallen in de regelgeving bij bouwen met hout wel de goede zijn.

In deze kennissessie neemt Saskia Hegeman van Nieman Raadgevende Adviseurs ons aan de hand van drie hoofdboodschappen mee in de uitdagingen én oplossingen van houtbouw.

‘Goed bouwen is op zichzelf al een uitdaging. Dat wat je op papier belooft, is in de praktijk altijd minder gemakkelijk. Vergelijk het met een recept in een kookboek. Op papier is het bereiden van een gepocheerd ei prima te doen, in de praktijk valt het soms tegen. Gelukkig zijn er voor de traditionele bouw inmiddels veel standaardoplossingen voorhanden. In houtbouw daarentegen is de kennis soms nog fluïde. Deze manier van bouwen staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Dat geldt niet per se voor het bouwen zelf, maar wel voor de oplossingen op het gebied van akoestiek, brandveiligheid en binnenklimaat. Deze aspecten kunnen elkaar flink bijten. Akoestiek -en circulariteit- vaart wel bij andere verbindingen dan brandveiligheid. Kortom, we hebben genoeg stof om over van gedachten te wisselen. In deze sessie nemen we u mee naar de belangrijkste bouwfysische aandachtspunten bij bouwen met hout.’

Datum: donderdag 25 mei 2023
Tijd: 14:00 - 15:30
Locatie: Podium HOUTBOUW

Bijwonen is gratis voor pro's via https://www.databadge.net/reno2023/reg/hbw/?opt_id=F303.

Ga terug