Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Eerste editie vakbeurs HOUTBOUW biedt perspectief


De succesvolle eerste editie van de vakbeurs HOUTBOUW trok op geheel eigen kracht maar liefst 1.309 professionals naar de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Ondanks een bescheiden beursvloer spreekt beursmanager Sander Braam van organisator 54events van een succesvolle lancering: “Een concept als dit heeft wat tijd nodig in een markt die aan het begin van een stijgende lijn staat. Meer dan 1300 bezoekers is een prachtig aantal voor een eerste editie. Standhouders zijn daarbij uiterst tevreden en bij vrijwel alle kennissessies was het hartstikke druk.”

Volgend jaar editie 2

“De waardering van zowel exposanten als bezoekers als het gaat om de mogelijkheden  met betrekking tot netwerken en de mate van kennisdeling door experts en koplopers, biedt een prima vooruitzicht op een passend vervolg. We gaan dus met alle vertrouwen en veel enthousiasme bouwen aan editie 2, waarvoor de data en locatie al bekend zijn: 14, 15 en 16 mei 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch.”

“Uit de zaalbezetting bij de sessies op het hoofdpodium en de feedback van sprekers, bezoekers - die het kennisprogramma zij met een 8,1 waardeerden - en standbemanning blijkt dat met name het belang van kennisdeling op dit moment erg groot is. De keten van hout en biobased bouwen is volop aan het veranderen en zal zich de komende jaren doorontwikkelen. Daar willen wij als 54events met dit platform graag een bijdrage aan leveren.”

Partners en thema’s

De sessies werden ingevuld door vooroplopende kennispartners als TNO, Holland Houtland, FSC, Built by Nature en Nieman. Onder meer biobased optoppen, CO2-opslag en circulair bouwen stonden erin centraal, maar ook ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, binnenklimaat en akoestiek waren prominent.

Ron Oorschot van exposant en kennispartner TNO: "We trokken bekijks met ons opvallende circulaire houten element en kregen veel enthousiaste reacties op de getoonde projecten op het gebied van en onze podiumsessie over circulair bouwen. Zo hebben we veel nieuwe contacten kunnen leggen."

Doelgroepen en interesses

Bouwers en aannemers (19%), architecten (15%), technisch adviseurs en - researchers (10%) en projectontwikkelaars (7%) werden het meest geteld, onder de bezoekers. Uit onderzoek blijkt verder dat hun primaire interesses in het kader van hun bezoek liggen bij constructieve houtbouw (23%), modulaire - en prefab bouw (19%), biobased bouwmaterialen (13%) en cross laminated timber (12%).

Pieter Greven van exposant KLH Massivholz: " Voor het eerst zijn we als wereldwijde marktleider aanwezig op een beurs in Nederland. We hebben interessante gesprekken gehad en zien veel concrete interesse in constructieve houtbouw met CLT - KLH®. Goed te ervaren dat de beurs HOUTBOUW kennisdeling stimuleert en de markt ondersteunt."

De toekomst van Nederland

Op 2 podia deelden gedurende 3 dagen maar liefst 29 sprekers hun kennis tijdens 24 kennissessies. Veel bezoekers woonden er daarvan één of meer bij, met een uitstekende bezetting in de zalen tot gevolg. Sander Braam: “Opvallend was ook de grote belangstelling van studenten, toch de toekomstige bouwers en architecten van Nederland.”

Monique de Vos van exposant Faay Vianen: "Goed dat de markt eindelijk beseft dat het anders moet. Er was hier enorm veel interesse in biobased, CO2-arm, duurzaam, slimmer en schoner bouwen."

Ga terug