Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

CLT-casco voor zestien zorgappartementen in 2,5 week gerealiseerd


Het ambitieuze Wonion schreef voor de bouw van de zestien zorgappartementen onder de naam De Herbergier een tender uit waarin biobased en circulariteit hoog op de agenda stonden.
Een van de uitgangspunten Wonion was ervaring opdoen met het toepassen van houtbouw/CLT.

De gunning aan architect Vincenth Schreurs en B+O architecten zorgde voor een perfecte match, want eerstgenoemde doet naar eigen zeggen nagenoeg niets traditioneels meer. De voordelen van bouwen met hout -denk aan het lichte gewicht, de mogelijkheden tot overspanning en de bouwsnelheid- zijn voor hem evident. Het CLT-casco van De Herbergier bewijst zijn gelijk.

De beste eigenschappen

“Jaren geleden maakte ik vanuit een opdracht voor een vakantiehuis dat vooral licht van gewicht moest zijn al kennis met CLT. Hout is voor mij als architect een fijne manier om mee te ontwerpen en bouwen. De detaillering, de opties in overspanningen, de mogelijkheid tot slank bouwen en de esthetische voordelen van het materiaal zijn voor mij redenen om hout zoveel mogelijk toe te passen. In projecten waar afwerking van ander materiaal moet zijn, kies ik vaak voor de combinatie met HSB. Het is een mooi proces waarin we met elkaar zoeken naar de beste eigenschappen van verschillende materialen. Dat geldt zeker ook voor projecten waarin hoge eisen in geluidsdemping gelden.”

Regeren is vooruitzien

“Een van de eisen van Wonion lag op het gebied van flexibiliteit. Met andere woorden: er moest een mogelijkheid gecreëerd worden om de zorgappartementen op termijn te transformeren tot volwaardige woningen. Ook hier levert hout de nodige voordelen. Je zaagt immers zo een stuk uit een wand. Natuurlijk hebben we ook het ontwerp van de installaties op deze mogelijke transformatie aangepast.”

Na de voorbereiding, de volledige uitwerking in BIM en het maken van de fundering, is het CLT-casco van drie bouwlagen in combinatie met HSB (vlas)gevelelementen met kozijnen in twee-en-een-halve week gemonteerd. Een prestatie van formaat! Momenteel worden de laatste HSB-elementen geplaatst en de komende weken wordt de gevel voorzien van circulair trespa in combinatie met gemodificeerde latten. Daarna nog enkele maanden afbouwen en dan staat er binnen een half jaar een pracht van een complex.

Ga terug