Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Terugkijken: bouwfysische uitdagingen in houtbouw


Terugkijken? Klik op de link onderaan dit artikel.

Bouwen in hout is een goede ontwikkeling. Het helpt bij het bereiken van de klimaatdoelen en hout geeft een andere gebouwbeleving en heeft daarmee een directe relatie met gebruikerscomfort.

Dit comfort wordt vaak uitgedrukt in getallen en grenswaarden, die op hun beurt een plek in de regelgeving hebben. Maar eigenlijk gaat het over beleving. We moeten ons de vraag stellen of de getallen in de regelgeving bij bouwen met hout wel de goede zijn.

In deze kennissessie nam Saskia Hegeman van Nieman Raadgevende Adviseurs bezoekers van HOUTBOUW aan de hand van drie hoofdboodschappen mee in de uitdagingen én oplossingen van houtbouw. “Goed bouwen is op zichzelf al een uitdaging. Dat wat je op papier belooft, is in de praktijk altijd minder gemakkelijk.

Vergelijk het met een recept in een kookboek. Op papier is het bereiden van een gepocheerd ei prima te doen, in de praktijk valt het soms tegen. Gelukkig zijn er voor de traditionele bouw inmiddels veel standaardoplossingen voorhanden.

In houtbouw daarentegen is de kennis soms nog fluïde. Deze manier van bouwen staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Dat geldt niet per se voor het bouwen zelf, maar wel voor de oplossingen op het gebied van akoestiek, brandveiligheid en binnenklimaat. Deze aspecten kunnen elkaar flink bijten.”

Kijk hier deze kennissessie terug

Ga terug