Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Zoetmulder en Schoots Architecten maken winnend ontwerp voor IKC Meeroevers


ZOETMULDER ontwerpt in samenwerking met Schoots Architecten IKC Meeroevers: een alzijdig, herkenbaar en iconisch kindcentrum in de nieuwe wijk Meerstad. Het robuuste rode gebouw is zowel hedendaags als tijdloos in uitstraling. Het horizontaal belijnde volume wordt met zijn verticale torenaccent een letterlijke referentiepunt in de wijk. We hebben ons hierbij laten inspireren door de bekende Groningse Bouma-scholen. Verder wordt de school op een ophoging geplaatst en krijgt zo een prominente positie in de wijk, zoals een oud Wierdedorp. Het hoogteverschil vormt rond de school een uitdagende ruimte voor landschappelijke spel- en leeractiviteiten.

IKC Meeroevers wordt een bijzonder duurzaam gebouw. Het door de opdrachtgever gestelde doel, een gebouw dat tenminste honderd jaar blijft staan en daarin verschillende functies kan aannemen, vraagt een specifieke duurzame uitwerking. Wij kiezen voor een robuuste schil van gemetselde baksteen die het gebouw voor zijn levensduur beschermd. Deze gladde Groninger bakstenen zijn hergebruikt en worden lokaal gevonden. Binnenin kiezen we voor een constructie van hout. Deze draagstructuur van hout levert op gebouwniveau de meeste CO²-reductie op omdat dit relatief het meeste materiaal kost. De hoofddraagstructuur bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers. Zowel de wanden, vloeren als binnenbladen worden van houtskeletbouw (HSB) gemaakt. Het binnenblad van de gevel is modulair opgebouwd uit HSB-modules met bio-based houtvezelisolatie. Zo krijgt het kindcentrum een basis die damp-open, ademend en gezond is. De markante toren zetten we in als zonneschoorsteen. De natuurlijke trek die ontstaat door de opwarming van de toren gebruiken we om het kindcentrum van frisse lucht te voorzien. Zo reduceren we de benodigde capaciteit van de klimaatinstallatie. Ook draagt de hoogte van de toren bij aan het aantrekken van een grote diversiteit aan vogels, vleermuizen en insecten.

Het gebouw heeft van binnen een driehoekige plattegrond die rationeel is qua constructieve opzet. Door de herhaling van constructieve elementen wordt een duurzame houtbouw constructie betaalbaar en haalbaar. Bij binnenkomst zijn er doorkijkjes naar de verschillende activiteiten in het gebouw, zodat je je direct welkom voelt. Langs een brede boulevard liggen de ontmoetingsruimtes van het kindcentrum geclusterd. Het grand-café, de leer-keuken, de tribunetrap, de bibliotheek en het speellokaal zijn op laagdrempelige manier aan elkaar verbonden. Op de begane grond liggen langs de gevel alle groepsruimtes van kinderdagverblijf en school. Op de verdieping is een open leerlandschap met daarin verspreid de verschillende thuisbasissen van de bovenbouw. Verschillende vides geven speelse doorzichten naar de begane grond. Ook zijn er drie ruime en groene dakterrassen die verbonden zijn aan de verschillende functies op de verdieping. Het werkplein van de docenten krijgt buitenwerkplekken op het werkterras, de crea/techniek-ruimte wordt doorgetrokken naar buiten op het crea-terras en de onderwijsruimtes van de bovenbouw hebben buitenlesruimtes aan het leerterras. Het leerterras heeft ook een buitentrap die verbinding maakt met de groene speelomgeving op het maaiveld.

Voor het interieur van het IKC zijn vaste meubels ontworpen voor opslag, garderobe, doorkijkjes en les- en leerplekken. Deze meubels zijn als modules ontworpen die aansluiting vinden op de houtconstructie. Ze vormen multifunctionele wanden die ondersteuning en flexibiliteit geven aan de onderwijsruimtes. Op de begane grond is een doorlopende meubelwand te vinden die het hart verbindt met het kinderdagverblijf en de onderbouw. De meubelwand omsluit de midden-zone waarin alle facilitaire ruimtes, spreekruimtes en toiletten zijn ondergebracht. Op de verdieping vormen de vaste meubelwanden omsloten meubelblokken die de ruimte verdelen in verschillende zones. Multifunctionele meubelblokken verdelen de ruimte in verschillende leerplekken, van groots tot intiem.

IKC Meeroevers vormt met zijn prominente toren en landschappelijke ophoging een icoon voor Meerstad. Het kindcentrum is ontworpen voor een levensduur van 100 jaar en is daarom bijzonder duurzaam met lokaal hergebruikte gevelbakstenen, houtconstructie, zonneschoorsteen en modulaire opbouw van HSB-modules met bio-based houtvezelisolatie. Het interieur wordt ingedeeld door middel van vaste modulaire meubels, voor elke plek specifiek ontworpen, om flexibiliteit te bieden aan het onderwijs van de toekomst.

‘’IKC Meeroevers vormt met zijn prominente toren en landschappelijke ophoging een duurzaam icoon voor Meerstad. Het kindcentrum is ontworpen voor een levensduur van 100 jaar en is daarom bijzonder duurzaam met lokaal hergebruikte gevelbakstenen, houtconstructie, zonneschoorsteen en modulaire opbouw van HSB-modules met bio-based houtvezelisolatie. Het interieur wordt ingedeeld door middel van vaste modulaire meubels, voor elke plek specifiek ontworpen, om flexibiliteit te bieden aan het onderwijs van de toekomst.’’  

Ga terug